Sommersesongen har vært en eneste gedigen nedtur, fiskemessig i hvert fall. Vi har ikke opplevd maken til snømengder og så sen smelting i manns minne. Til langt ut i september har isen ligget metertykk på favorittvannene mine. I uken før skolestart vandrer små flokker med villrein fortsatt over vannene.

IMG_6013

IMG_6014

IMG_6016

Doffen og jeg treffer sogar på en liten flokk i den solfylte skråningen i østenden av vannet. Hundre meter unna er de et imponerende skue, der de først betrakter meg et lite minutt, før de setter avsted innover i fjellheimen mot tryggheten. Min eneste beklagelse er at jeg skremmer dem sånn, men de kom helt uforvarende på meg.

IMG_6219

Likevel, sommer er sommer og det er deilig å bare vandre rundt i høyfjellet. Jeg treffer sjelden eller aldri andre turgåere her inne, men det er slik jeg liker det. Man får en egen ro  i kroppen av å drive rundt uten egentlig mål og mening og bare la turen bli til mens jeg går.

IMG_6048

IMG_6046

IMG_6042

Sommer blir til høst og Fiskekameratene får en fantastisk tur inn i isbreeens rike. Jari setter da også ny pers på denne turen. På denne turen lander han alle de store ørretene, mens Stian og jeg blir statister og håvere. Sånn er det bare, tidligere har det vært jeg, Stian eller Reza som har opplevd fiskelykken. Det jevner seg jo ut.

Høsten kommer og september blir nesten like snørik. Vinteren fra i fjor vil liksom ikke slippe taket. Jeg gir opp sesongen og gjør med det en kjempetabbe; I slutten av september holder jeg meg i lavlandet, selv om været er bra i innlandet. Jeg ser liksom ikke vitsen med å reise opp i høyden der jeg antar at isen fremdeles ligge tykk på vannene.

Ikke før høstferien kommer drar vi oppover. Høstferiene tilbringes jo likevel på fjellet og i år planleggger jeg å bruke mer tid sammen med familien enn jeg pleier; Høstferien har de siste årene gitt godt fiske i fjellet og jeg har vært mye på tur alene, men i år tenker jeg som så at det kan jeg ta meg tid til når fisket likevel er bortkastet. Dog, jeg er en evig optimist og jeg bestemmer meg for en langtur allerede første dagen i ferien. Hvem vet, kanskje jeg treffer ørn eller reinsdyr. Fiskestangen blir selvfølgelig også med.

IMG_6762

IMG_6755

Jeg bestemmer meg for å fiske meg innover så langt jeg kan før isen stopper meg og så heller ta noen toppturer i området. Det blir en spennende og overraskende tur. De nederste vannene gir som forventet uttelling i form av stramt snøre, men jeg kommer stadig lenger innover og blir overrasket over at isen er borte. Det blir åpenbart at det har vært varmere i fjellet enn jeg har håpet å drømme om. Helt inn til de innerste vannene kommer jeg uten å bli stoppet av islagte vann og i et av dem drar jeg opp Drømmeørreten: En fin rugg på 58 centimeter og rundt 2 kilo, som gir meg en herlig fight før jeg kan lande den. Det blir både filming og fotografering og jeg kjenner en dyp lykkerus over at sesongen ikke er helt ødelagt likevel. I to dager farter jeg rundt og lander totalt 5-6 ørreter, alle godt over kiloen, disse to fantastiske dagene.

For andre gang siden jeg var her første gang i 2004 treffer jeg da også en annen fisker. Det blir et hyggelig bekjentskap med en petribror som har den same fine innstillingen til å gå langt og fort som jeg har. Det blir derfor til at vi slår følge og et par av fiskebildene får et litt annet perspektiv enn dem jeg tar. I løpet av ferien blir det også turer med resten av familien g høstferien står nok en gang som et minne for livet.

IMG_7003

IMG_6954

IMG_6740

IMG_6766

IMG_6895

IMG_6953

Helgen etter blir det nok en gang anledning til å dra oppover, denne gang bare vi to voksne. Barna er på rideleir og vi bestemmer oss for to langturer. På lørdagen følger vi selvfølgelig i fotsporene mine fra høstferien. Håpet er at storørreten nok en gang skal være i det bitevillige hjørnet. Det er den ikke og vi får “bare” noen få på rundt halvkiloet. Likevel, det er kjekt å være to på tur og vi besøker også et område litt utenfor allfarvei der jeg vanligvis ikke pleier å vandre.

IMG_7012

IMG_7021

IMG_7036

IMG_7068

IMG_7103

IMG_7126

IMG_7129

IMG_7163

IMG_7185

Når helgen er over blir det tydelig at sesongen er på hell. Isen begynner å legge seg på de mindre vannene og jeg bestemmer meg for å avslutte sesongen. Likevel, gamle venner drar innover en hel måned senere, dog uten å få fisk, men det var kun vinden som satte en stopper for forsøket.